Stressi ja Ravinto

Stressi ja Ravinto

Uupunut olo? Yritämme helposti ”lääkitä” väsymystämme piristeillä tai pinnistelyllä, vaikka paras vaihtoehto voisi olla vain hidastaa ja pysähtyä. Ravitsemus on myös yksi tärkeimmistä ja helpommin arjessa toteutettavista keinoista auttaa kehoaan stressaavan jakson aikana. Ajatus ”olet mitä syöt” pätee myös mieleen.

Ravitsemuksen kulmakiviä stressivaihetta helpottamaan

  • Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena ja vireys säilyy koko päivän. Satsaa erityisesti aamupäivän aterioihin hyvällä rytmillä, jolloin napostelun tarve vähenee.
  • Nälkään reagointi; huomioi että voit aina syödä, hanki laadukkaita välipaloja.
  • Ravitse värikkäästi eli ravintorikkaasti; lisää laatua lautaselle kieltojen sijaan, hyvät rasvahapot (hamppuöljy, oliiviöljy, kala, avokado, siemenet ja pähkinät) sekä laadukasta proteiinia jokaiselle aterialle.
  • Stressin aikana ruoansulatus ontuu AINA! Valitse sulavampaa ruokaa (suosi kasvispohjaista kypsennettyä ruokaa, vaaleaa lihaa) ja optimoi ruoansulatuksesi pureskelemalla ruokasi hyvin sekä kokeile lisähappoa esim. sitruunaa/limeä, puolukkaa, luomu omenaviinietikkaa vesilasiin ennen ateriaa.
  • Liikaa ja myös liian vähän hiilihydraatteja (vhh) kovan stressin aikana voi ylläpitää liian kovia stressitasoja ja heikentää unta.
  • Minimoi kofeiini, max 1-2 kuppia luomu tummapaahtokahvia (=vähemmän kofeiinia) kahvia. Kofeiini estää mm. adenosiinin sitoutumista, vapauttaa stressihormoneja ja kortisolin poistuma heikkenee, heikentää unen laatua.
  • Aktiivinen veden juominen päivän aikana aterioiden väleissä; vähentää väsymyksen tunnetta ja kofeiinin tarvetta. Aloita aamusi kahdella lasilla vettä ja pidä laadukas juomapullo mukana töissä.
  • Alkoholia max 1-2 annosta, ei enää 2 h ennen nukkumaan menoa (sekoittaa unirytmiä, vähentää syvää unta).

Johanna Räikkönen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *