fbpx
Valikko Sulje

RAUHAA JA KESKITTYMISKYKYÄ

Lyhyet, maksuttomat äänitallenteet sopivat palautumisen tueksi sekä kehotietoisuuden herättelyyn. Ohjatun harjoituksen avulla voit tauottaa työpäivääsi tai purkaa kehosta ja mielestä arjen kiirettä. Voit käyttää äänitteitä työpäivän aikaisen palautumisen tueksi tai vaikkapa työpäivän päätteeksi siirtyessäsi vapaa-ajalle. Harjoituksia voi käyttää myös oikein hyvin, kun kaipaat yhteyttä ja rauhoittumista oman kehon äärelle.

Harjoitteet ovat kehoon keskittyviä tietoisuusharjoituksia. Kehotietoisuusharjoitukset ovat yleensä helpompi ja nopeampi keino tämän hetken läsnäoloon kuin meditaatioharjoitus. Keho on aina tässä ja nyt. On hyvä tiedostaa, että harjoitukset voivat aiheuttaa myös epämiellyttäviä ja hankaliakin tuntemuksia. Usein näitä tuntemuksia on tuupattu arjen kiireessä piiloon ja rauhallisessa hetkessä ne uskaltavat nousta esiin. Kaikki tuntemukset ovat kuitenkin erittäin tervetulleita ja aivan yhtä tärkeitä ja niitä voi opetella pienin askelin sallimaan. Joskus voi olla helpompaa aloittaa kehotietoisuusharjoittelu kehotuntemusten ja hengityksen tarkkailun yhdistämisestä liikkeeseen ja edetä paikalla oleviin harjoituksiin tätä kautta. Kehotietoinen jooga tarjoaa tähän hyvän mahdollisuuden.

Suosittelen kuuntelemaan äänitteet kuulokkeilla tai korvanapeilla. Voit säätää äänen juuri sinulle sopivaksi.

Voit tehdä harjoitukset istuen tai selinmakuulla. Selinmakuu on usein helpoin tapa tarkkailla (pään alla voi olla tyyny). Jos istut tuolilla, pyri pitämään selkäranka suorana ja asettamaan jalkapohjat lattiaa vasten.

LUONNOLLISEN HENGITYKSEN TARKKAILU 8 MIN

Luonnollisen hengityksen tarkkailu on yksi tärkeimmistä kehotietoisuusharjoituksista. Voit tehdä sen milloin tahansa. Harjoitus auttaa rentouttamaan hengitystä, kehoa sekä mieltä. Hengitys on aina ulottuvillasi ja aina mukanasi.  Hengitys tuo mielen aina nykyhetkeen.

Hengityksessä voi olla yllättävän paljon kontrollointia ja pidättelyä. Harjoituksessa tarkkaillaan hengitystä ja annetaan hengityksen tapahtua ilman, että siihen puututaan mutta ei myöskään puututa siihen, jos kontrolloidaan. Hengityksen kontrollista irtipäästäminen helpottaa kontrollista irtipäästämistä yleisesti elämässä.

Suhtaudu harjoitukseen tarkkailijana ja mielenkiinnolla.

TIETOISUUS KEHOSTA -TIETOISUUSHARJOITUS 9 MIN

Meidän olisi hyvä pysähtyä joka päivä kokemaan kehoa ja kehon tuntemuksia. Miltä kehossa tuntuu juuri nyt?
Sinun ei tarvitse rentoutua eikä pyrkiä mihinkäään. Voit vain levätä kehon kokemisessa ja tuntemuksien tarkkailussa. Harjoitus sopii myös hyvin auttamaan kehoa rentoutumaan ja valmistautumaan lepoon.

JÄNNITYS-RENTOUTUSHARJOITUS 13 MIN

Joskus on vaikea rentouttaa kehoa ja ehkä vaikea jopa tuntea rentouden tunnetta. Jännittämällä kehoa voi olla helpompaa mahdollistaa myös kannattelusta irtipäästäminen. Samoin, jos mieli on kovin rauhaton, voi jännitys-rentoutusharjoitus sopia silloin paremmin. Harjoitus sopii myös hyvin tehtäväksi sängyssä ennen nukkumaan menoa.

HENGITYKSEN JA KEHON TUNTEMUKSIEN TARKKAILU 15 MIN

Tässä metsän äänien kannattelemassa harjoituksessa on yhdistetty luonnollisen hengityksen tarkkailu ja kehon tunteminen. Nauhoitus on tehty ryhmäohjauksessa. Suosittelen harjoitusta tehtäväksi selinmakuulla.

Videokirjastosta löytyy myös pidempi 30 minuutin syvärentoutusharjoitus Yoga Nidra. Yoga Nidra-harjoituksen avulla voi saavuttaa syvän emotionaalisen, psyykkisen ja fyysisen rentoutuneisuuden tilan. Sopii erinomaisesti myös vaikka keskellä yötä tehtäväksi, jos uni ei meinaa tulla.

Liity Elinvoiman kehittäjiin!

Uutiskirje ilmestyy harvakseltaan sähköpostiisi ja sisältää vinkkejä ja parhaita käytänteitä kestävän, elinvoimaisen terveyden ja hyvinvoinnin kehittämiseen. Ei roskapostia! Lue lisää tietosuojaselosteesta.