fbpx
Valikko Sulje

Rentoutusharjoitus Yoga Nidra 30 min

Joogiseksi syväksi uneksi kutsutun Jooga Nidran  tarkoituksena on saavuttaa unta vastaava tietoisuuden tila. Tämä ei tarkoita nukkumista, vaan syvää rentoutunutta tietoisuuden tilaa. Jooga määritellään, että se on mielen toimintojen pysäyttämistä, siihen myöskin Yoga Nidra pyrkii.

Yoga Nidra tehdään yleensä Savasanassa (kuolleen asennossa), selinmakuulla. Sanotaan, että puolen tunnin mittainen Yoga Nidra vasta 2 – 4 tunnin unta. Arviot vaihtelevat ja niihin kannattaa suhtautua varauksella. Riittävä määrä yöunta on aina tärkeintä ja ensisijaista. Voidaan kuitenkin sanoa, että Yoga Nidrasta saatava syvä rentoutunut tila on todella kokonaisvaltainen, kehoa ja mieltä palauttava. Yoga Nidralla on myös tieteellisesti todettu olevan hyviä vaikutuksia: se virkistää tai rauhoittaa tarvittaessa ja vähentää stressiä. Yoga Nidra on erinomainen harjoitus, jos mieli laukkaa. Itse teen harjoituksen lähes päivittäin, joskus työpäivänkin keskellä, kun tarvitset virkistystä. 

Omien ryhmieni kanssa ohjaan aina harjoituksen päätteeksi rauhoittavan tietoisuusharjoituksen Savasanassa. Oma tapani ohjata tietoisuusharjoitus on hyvin “jooga nidramainen” eli se sisältää samanlaisia keskittymisen elementtejä. Jooga Nidra harjoituksessa on useita keskittymisen kohteita: tarkoitus on olla tietoinen kehosta, kehossa olevista tunteista, tuntemuksista, aistimuksista, hengityksestä ja mielestä. Tarkoitus on olla täysin tietoinen kaikesta ilman, että yrittää muuttaa tai yrittää vaikuttaa niihin. Harjoituksen ytimenä on aina sallivuus, hyväksyvän tietoinen läsnäolo ja rakkaudellinen myötätunto omaa kehoa, tunteita ja mieltä kohtaan. Mitä enemmän tätä harjoittelee, sitä selkeämpi on vaikutus siihen, että huomio todellakin on kehossa koko harjoituksen ajan. Alussa on luonnollista, että ajatukset vaeltelevat tai nukahtaa kesken harjoituksen. Harjoittelemalla tietoisuus ja rentoutumisen tila syvenee. Anna itsellesi aikaa❤️

Harjoitus etenee vahvasti ohjattuna, jolloin levoton mieli ei vie liikaa huomiota ja kehoon keskittyminen mahdollistuu paremmin. Tahti on normaaliin rentoutusharjoitukseen verrattuna nopeampi. Jooga Nidran keskimääräinen kesto on 20-60 min. Yoga Nidran harjoitukselle ei ole esteitä eli se sopii kaikille.  

Jooga nidra voi tutkitusti helpottaa tavallisen stressin lisäksi esimerkiksi traumaperäistä stressireaktiota, masennusta, unettomuutta, ahdistuneisuutta ja kroonista kipua. Kokeile harjoitusta eri tarpeisiin kuten kesken päivää tauottamaan työtä tai unta kutsumaan illalla.

Suosittelen käyttämään kuulokkeita tai korvanappeja kuunteluun äänen voimakkuuden säätämiseksi. Harjoituksessa keskitytään kehon tuntemiseen ja aisteihin. Harjoitus tehdään mielellään selinmakuulla. Harjoitus kestää 30 minuuttia. Voit laittaa polvien ja pään allekin tukea ja asettua vaikka viltikin alle. Ihanaa harjoitusta sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit näkyvät kaikille mukana oleville kurssilaisille