fbpx
Valikko Sulje

Arjen kehotietoisuus 1/4

Miten voisit tuoda pieniä kehotietoisia hetkiä omaan arkeesi?

Olen koonnut tämän artikkelisarjan arjen kehotietoisuuden ymmärtämisen ja vahvistamisen tueksi sinulle. Jokaisessa artikkelissa tulee olemaan kaksi kehotietoista teemaa. Aloitamme helpoimmista eli kehon asennosta ja liikkeestä.

Kehon asento: Arjen kireyksien syntymiseen vaikuttaminen

Tule tietoisemmaksi oman kehosi asennosta ja sen eri painopisteistä. Kun tulet tietoisemmaksi kehostasi kehonosa kerrallaan, alat herkemmin aistimaan, jos näille alueille tulee jännityksiä, muutoksia ja tuntemuksia. Voit havahtua arjessasi kiinnittämään huomiota, miten istuma- ja seisoma-asentosi tai asentosi kävellessäsi vaikuttaa kehoon. Sinulla saattaa tiedostamattasi olla taipumuksena nojata toiseen jalkaan enemmän kuin toiseen, istua toisella lantion puoliskolla enemmän tai varpaat voivat kääntyä ulospäin kävellessäsi. Kehon asennon muutokset vaikuttavat aina mielen tasolle saakka. Tietoisuus auttaa kiinnittämään huomiota arjessasi näihin mahdollisiin ”korjauskohtiin” kehon tasapainon ja oman hyvinvointisi lisäämiseksi.

Liike: Liikuta kehoasi päivän aikana

Istuminen on keholle stressaavaa, aineenvaihduntaa tukkouttavaa ja aiheuttaa herkästi jäykkyyksiä eri puolille kehoa. Pyri liikuttamaan kehoasi kerran tunnissa. Viisi minuuttiakin tekee jo ihmeitä. Nouse ylös tuolista, pyörittele hartiat ja ravistele jäseniä. Ei ole työn tai opiskelun edistämisen takiakaan järkevää istua nököttää tunteja putkeen. Ihmisten henkilökohtainen kyky keskittyä vaihtelevat, mutta keskimäärin ihminen voi tosissaan keskittyä yhteen asiaan korkeintaan 30-90 minuuttia kerrallaan. On myös viitteitä, että lyhyet tauot päivän aikana voivat “täyttää keskittymisenergiavarastot”, kun aiemmin on ajateltu päivän aikana olevan vain rajallinen resurssi. Itselleni hyvänä takapuolen penkistä nostajan toimii aktiivinen nesteytys. Kun tulee joka vessareissun jälkeen juotua pari lasia vettä, on pakotettu nousemaan tuolilta.

Kehoa herättelevä ravisteluharjoitus 1-2 min

  • Seiso jalkapohjat tukevasti alustaa vasten.
  • Ryhdy vähän kerrassaan ravistelemaan jalkoja: nilkat, sääret, polvet, reidet.
  • Anna ravistelun lisääntyä ja siirtyä ylemmäs koko lantion alueelle.
  • Anna käsienkin lähteä mukaan ja lopulta koko yläkeho.
  • Ravistele myös päätä, anna poskien heilua rennosti.
  • Ravistele vielä koko kehoa. Ääntäkin voi päästää, jos kehosta siltä tuntuu.
  • Lopuksi palaa seisomaan alkuasentoon silmät suljettuina kuulostelemaan hetki kehoa, miten lämpö leviää jäseniisi ja veri kiertää!

1 Comment

  1. Paluuviite:clindamycin 300

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit näkyvät kaikille mukana oleville kurssilaisille