fbpx
Valikko Sulje

Kaunistuuko saunassa? 

Kaikki saunojat tietävät saunan jälkeen poskille nousevan ”saunahehkun”. Sanotaan, että sauna nuorentaa ja tuo tuoreutta saunojan kasvoille. Saunaa on käytetty kautta aikojen kauneudenhoitoon ja kaunistautumiseen. Tästä esimerkkinä on morsiussauna, jossa tuleva morsian kylvetettiin erilaisten taikojen myötä kauniiksi hääpäivää edeltävänä iltana. 

Mistä puna poskilla sitten nousee? Saunahehku johtuu pääasiassa endorfiineista ja tehostuneesta ihon pintaverenkierrosta. Tämä myös lisää ihokudosten hapensaantia. Sauna myös rentouttaa koko kehoa. Ja jos sauna lisää onnellisuutta, kuten minulle, se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ja näkyy myös ulospäin. Eli voimme kai sanoa hyvällä syyllä todeta, että saunassa tosiaan kaunistuu.  

Vinkki! Kokeile tuoreita tai kuivattuja koivulehtiä löylyvedessä. Koivunlehtien eteeristen öljyjen hengittäminen virkistää mieltä. Niiden tuoksussa voit kuvitella olevasi suomalaisen luonnon rauhassa, olit sitten missä tahansa.

Saunan terveysvaikutukset

Suomalainen sauna on tutkitusti ja kokemuksellisesti varsinainen terveyskylpylä. Tutkimustieto osoittaa, että säännöllinen saunominen on yhteydessä pienempään sydänsairauksien, sydänperäisten äkkikuoleman, verenpainetaudin sekä muistisairauksien riskiin. Saunan on havaittu myös vaikuttavan hengityselimistön sairauksien riskiin sekä matala-asteisiin tulehduksiin. Jo puoli tuntia saunassa voi laskea verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa. Stressi näyttää myös saunoessa helpottuvan.

Tutkimus on tärkeää mutta kaikkea ei aina voi mitata ja todistaa samaan tapaan. Saunomisen terveellisyyden taustalla on muutakin. Se kytkeytyy yhteisöllisyyteen, hiljentymiseen, meditaatioon ja rituaalisuuteen.

Sauna antaa ihmiselle monenlaista hyvää oloa, hyvinvointia, kantaa muistoja ja kulttuurisia merkityksiä. Saunominen kuuluu samaan kokonaisuuteen kuin liikunta, hyvät ihmissuhteet, terveellinen ruoka ja lepo. Ne kaikki ovat keskeisiä elementtejä terveyttä edistävissä elintavoissa.

Lisää saunatietoutta voit lukea esimerkiksi Suomen Saunaseura Ry:n sivuilta.

1 Comment

  1. Paluuviite:clindamicina 300

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit näkyvät kaikille mukana oleville kurssilaisille