fbpx
Valikko Sulje

Haluan olla rakentamassa maailmaa, jossa ihminen nähdään kokonaisuutena ja jossa panostetaan sekä kehon että mielen terveyteen!

Missiostani syntyi Elova – Elinvoimaa ja läsnäoloa

Elovan taustalla olen minä Johanna Räikkönen – kehotietoisen terveyden ja hyvinvoinnin puolesta toimija. Olen myös luonnossa herkistyvä yrittäjä, farmasian tohtori sekä kahden ihanan koululaispojan äiti.

Uudesta innostuva mieleni on vienyt minua parinkymmenen vuoden aikana erilaisiin toimiin niin tutkimuksen, opetuksen, apteekkityön sekä erilaisten projektien parissa. Halu auttaa ihmisiä kokonaisvaltaisemmin johdatti minut syventämään osaamistani ravitsemustieteen, biokemiallisen lääketieteen, urheiluravitsemuksen ja ennaltaehkäisevän terveydenhoidon puolelle. Näiden rinnalle on reilun kymmenen vuoden aikana tullut muita hyvinvoinnin palasia, kuten opiskelua joogan, luontohyvinvoinnin, kehotietoisuuden ja tunnetyöskentelyn parissa. Kaikki ovat tuoneet syvempää ymmärrystä kehosta, tunteista, energiasta ja mielestä.

Nyt saan yhdistää kaikkea kokemaani ja oppimaani Elinvoimavalmentajana Elova käsissäni:

  • Tutkimus-, opetus-, asiantuntija- ja koulutustyötä yli 20 vuotta
  • Ravitsemusasiantuntija
  • Jooga-, meditaatio- ja kehotietoisuusohjaaja, yinjoogaopettaja
  • Tunne- ja tietoisuusohjaajaopinnot meneillään
  • Uniohjaaja (Uniliitto)
  • Luontoyhteysohjaaja
  • Tietokirjailija

Minulla pitkä ja laaja kokemus kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijana ja yksilöohjaajana. Olen myös vuosien ajan toiminut kouluttajana terveydenhuollon ammattilaisten työelämälähtöisissä koulutuksissa. Monipuolinen työura, tietotaito, utelias tutkijamieli sekä valmennuskokemukset ovat kehittäneet erinomaisen kyvyn ymmärtää syy-seuraussuhteita kuormitukseen ja palautumistekijöihin sekä löytää uusia, oivaltavia ja kehotietoisia työkaluja hyvinvoinnin kehittämiseen niin yksilötasolla kuin työympäristössä.

Hyödynnän valmennuksissani hyvinvointiasiantuntijuuden lisäksi laajaa kokemustani ja oppejani jooga-, luonto- ja kehotietoisuusohjausten parissa. Ohjaan käytännön keinoin vahvistamaan kehotietoisuutta, joka on vaikuttavin väylä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kehotietoisuus on voimavara myös työn mielekkyyden ja merkityksellisyyden kokemiselle sekä kulmakivi tunne- ja vuorovaikutustaidoille. Se voi auttaa omien vahvuuksien, itselle sopivan työrytmin ja työroolien tunnistamisessa ja ruokkia luovuuden esiin työn kehittämisen ja toimintatapojen tueksi. Kehotietoisuus vahvistaa myös resilienssiä muutostilanteissa.

Olen paneutunut myös luonnon hyvinvointivaikutuksiin ja kehittänyt luontopohjaisia menetelmiä hyvinvoinnin tukemiseen, ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon sekä terveyden palauttamiseen. Luonnon hyväksyvässä lempeydessä on tilaa kohdata ja selkeyttää omia ajatuksia ja tunteita. Luonto on myös mitä mahtavin luovuuden ja mielikuvituksen synnytysalusta. Parhaat oivallukset ja kokemukset tulevatkin usein luonnossa, joten vienkin hyvin mielelläni asiakkaat myös luontoon työskentelemään ja hyvinvoimaan!

Luonto ja ravinnon hoitavuus

Omat vanhempani ovat molemmat jatkosodan lapsia ja ruoka on aina ollut suuri kiitollisuuden aihe. Omavaraisuudessa kasvaneina kaikkea luonnosta saatavaa ja itsekasvatettua on opittu hyödyntämään ja arvostamaan. Olen lapsesta saakka saanut viettää aikaa luonnossa ja asua lähes koko elämäni metsä takapihallani. Parhaat leikit syntyivät metsän mättäillä. Äidin kanssa opin keräämään sieniä ja marjoja. Kotona pinaattiletut korvasivat usein nokkosletut, ja ne ovat edelleenkin omienkin poikien herkkuruokaa. Vasta myöhemmin aikuisiällä havahduin näihin tärkeisiin vanhemmiltani perittyihin juuriini lähtiessäni itse syventymään ravitsemukseen.

Syvempi kiinnostus ravinnon hoitavuuteen lähti lähes kymmenisen vuotta sitten tutkijamieleni kiinnostuksesta selvittää syitä omien ja lasteni terveyshaasteiden taustalta. Pikkulapsivuosina oli allergioita, refluksia, ruokayliherkkyyksiä, koliikkia. Molemmilla synnytyksessä saatu luonnollinen mikrobisto tuhottiin tehostetulla antibioottihoidolla heti syntymän jälkeen kohonneiden tulehdusarvojen takia. Myös itse kärsin koko lapsuus- ja nuoruusikäni epämääräisistä vatsavaivoista, vaikeista selkäkivuista sekä atopiasta. Siitäkin huolimatta, että elin liikunnallista ja ravitsemuksellisesti tervettä elämää.

Terveysongelmien myötä sekä asiakastyöni kautta apteekissa havahduin, että oirehoidon sijaan on selvitettävä syyt terveyshaasteiden taustalta ennen kuin ne vuosien saatossa kumuloituvat ja kroonistuvat jopa pysyviksi ongelmiksi. Halu ymmärtää ihmisen kokonaisvaltaisuutta, kehon aineenvaihdunnallisia ja biokemiallisia toimintoja ja ymmärtää ravintoaineiden kemiaa kehossa, johdatti minut syvästi oivalluttaville opintopoluille. 

Ymmärrys siitä kaikesta mihin ravinto vaikuttaa (tai mihin se ei vaikuttaisi!) ja miten ravintovalinnoilla voi tuoda niin kehoon kuin mieleen hyvinvointia on ohjannut kiinnostuksen kaikkeen puhtaaseen, luonnollisesti kasvavaan ja satokaudessa läsnä olevaan ravintoon sekä vahvaan luontoyhteyteen.

Työni mausteet

Työni merkityksellisyyden tunteen kokeminen on vahvasti ohjannut minua yrittäjäksi. Minulle tärkeää on, että voin yhdistää koulutukseni, työhistoriani ja kokemukseni omaan tarinaani ja tätä kautta voi työni vaikuttaa myönteisesti myös muiden elämään. Yrittäjyydessä näen myös mahdollisuuden pitää kiinni jokaisen päivän arvosta.

Minulle työssäni on merkityksellistä tuottaa ihmisille oivallusta ja ymmärrystä itsestä ns. luontaista itsetuntemuksen arvoa, joka on meissä kaikissa jo olemassa, kun vain tulemme siitä tietoiseksi. Haluan myös tuoda työni kautta tietoisuuteen luonnosta löytyvät yksinkertaiset, kauniit ja tervehdyttävät hyvinvoinnin elementit ja villitmaut, jotka ovat saatavilla aivan jokaiselle riippumattomasti. Kaiken tuon arvon tuottamista rakastan ja se on aidosti minua.

Hyödynnän työssäni kokemuksiani ja osaamistani ihmisten hyvinvoinnin tueksi muun muassa eri sairauksien ja epätasapainotilojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Myös lääkehoidon järkeistämisessä ja keventämisessä ravitsemuksen ja kokonaisvaltaisen terveyden edistämisen keinot ovat ensisijaisia. Haluan tutkia asioita omalla tavallani ja tehdä tutkimuksesta helposti ymmärrettävää, yhdistää teoriaa, käytäntöä ja ihmisten omaa kokemusta. 

Näiden rinnalle on reilun kymmenen vuoden aikana tullut mukaan muita kokonaisvaltaisia hyvinvoinnin palasia. Jooga on sisäinen ankkurini. Perusta omalle hyvinvoinnille, kehotietoisuudelle ja oma suunnan löytymiselle. Joogan myötä omat kokemukset ja opit tietoisuus- ja tunnetaitojen parissa ovat niitä, jotka pitävät niin kehon kuin mielen elinvoiman virtaavana. Jooga on minulle siis ennen kaikkea arjen joogaa ja tapa käyttää niin kehoa kuin mieltä arjessa. Tästä ammennan työhöni joka saralle. Jooga- ja kehotietoisuusohjaus on yksi keinoistani yhdistää osaamistani, synnyttää ihmisille tietoisuutta ja oivallusta oman kehon huikeista ulottuvuuksista, tulla tietoiseksi itsestä sekä läsnä tähän hetkeen. Mitä parempaa voikaa olla vastaiskuna kiireiselle arjelle.

Liity Elinvoiman kehittäjiin!

Uutiskirje ilmestyy harvakseltaan sähköpostiisi ja sisältää vinkkejä ja parhaita käytänteitä kestävän, elinvoimaisen terveyden ja hyvinvoinnin kehittämiseen. Ei roskapostia! Lue lisää tietosuojaselosteesta.