fbpx
Valikko Sulje

Miten villikasvien vaikutukset välittyvät kehossa

Tässä on lyhyt ote Horta 2021 -tapahtuman luennostani, joka julkaistiin Elävä raakaravinto Ry:n jäsenlehdessä 3-2021. Käsittelin kokonaisvaltaisesti villikasvien eli hortan terveyshyötyjä erityisesti suolistovaikutuksien kautta.

Hortan vaikuttavuus alkaa jo keruuvaiheesta luonnossa. Jo muutama kymmen minuuttia luonnossa vaikuttaa hermostoon ja verenkiertoelimistöön tervehdyttävästi. Aistimaailma tulee avuksi, jotta villivihannesten tärkeät ainesosat, ravintoaineet voivat imeytyä. Suolisto-aivoyhteys on jo tiedossa. Puhutaankin suolistosta toisina aivoina. Vagushermo eli kiertäjähermo, joka kulkee suolistosta aina sydämen kautta aivorunkoon saakka, välittää aistimaailman tietoja näiden kahden ison elimen välillä.

– Aistimaailma villikasvien kohdalla on huippujuttu. Kun lähdetään metsään tai luontoon ylipäätään villikasveja keräämään, niiden tuoksut, värit, pintojen koskettelu ja maistiaiset vaikuttavat moneen aistiin.

– Kun puhutaan ravitsemuksesta, on tärkeätä aina pysähtyä ruoan ääreen. Kun kerätään villikasveja, ollaan jo ruoan äärellä, mutta myös ajatuksissa mietitään, mitä antimista valmistetaan, jolloin ruokahalua stimuloivat hormonit kehossa heräävät. Luonnossa ollaan usein lepohermoston tilassa, jota tarvitaan, jotta ruoansulatuskin käynnistyy.

– Tärkeä osa ruoan vaikuttavuutta on, kun ruokaa tehdessä tiedämme, mitä lautaselle on tulossa. Keho valmistautuu jo vastaanottamaan ruokaa ja ruoan maistelu herättää ruoansulatusnesteiden toimintaa. Hortassa maistetaan monenlaisia makuja pikanttisuudesta makeuteen, suolaisuuteen, karvauteen, kitkeryyteen ja hapokkuuteen. Ruoansulatus alkaa jo suussa, kun pureskellaan ruokaa. Amylaasientsyymi alkaa pilkkoa hiilihydraattirakenteita.

– Vatsassa villikasveilla on usein edellytyksiä käynnistää ruoansulatusta ja samalla herättää ruokahalua. Villikasvit käynnistävät haiman ja suolinukan pinnalla olevaa entsyymitoimintaa, mahan suolahapon eritystoimintaa ja myös maksan puolelta sappihappojen eritystä. Esimerkiksi erilaiset kitkerät katkerot kuten voikukan juuren karvaat makuiset ainesosat edistävät sapen eritystä. Siankärsämö on tunnetuimpia ruoansulatusta edistäviä kasveja. Hyviä ovat myös voikukka, väinön- ja koiranputket, maitohorsma ja nokkonen.

Puhuin luennollani lisäksi:
Miten hortasta voi saada apua heikkoon ruoansulatukseen, tukemaan suoliston limakalvojen terveyttä sekä mikrobiston hyvinvointia. Voit halutessasi lukea koko jutun TÄSTÄ, joka on julkaistu Elävä raakaravinto Ry:n jäsenlehdessä.

Huimapaketti asiantuntijaluentoja Horta 2021-tapahtumasta ovat saatavilla kokonaisuudessaan villiruoka.info-sivulta.