fbpx
Valikko Sulje

Arjen villiruokaa pakastehortasta: Horta-sienipiirakka

Ruokaomavaraisuus puhututtaa kovasti tällä hetkellä, joten haluankin nostaa esiin pihoista ja metsistä löytyvän, ilmaisen, ilman istutuksia, lannoitteita, kasvihuoneita kasvavan heviosaston eli Villikasvit🌱

Luonnonkasvit suorastaan pursuavat ravintoaineita💥 Niissä on lähes kaikkia ravinteita, kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja noin kolminkertainen määrä viljeltyihin kasveihin verrattuna!

Nyt kun vielä joudumme odottelemaan villiherkkujen syntyä lumien alta, voi viime kesän anneista nauttia omasta pakkasesta. Kesän aikana säilön villikasveja kuivaamisen ohella pakkaseen ja käytän ruoan lisänä, osana ja mausteina läpi koko talven. Pakasteena villikasvit ovat ihan superhelppoja hyödyntää ja ei ole juuri ruokaa, mihin villejä ei voisi lisätä tai käyttää tuomaan makua. Tässä ihanasti rasahtelee vuohenputki, joka on meni piirakaksi kera kanttarellien😋😋
Todellista villiruokaa💚🌿

Herkuttele videossa tehdyllä villipiirakalla:

Pohja:
1 dl käyttämääsi perusjauhoa
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 tl ruusu- tai merisuolaa
pieni loraus hunajaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl kasvikermaa tai tavallista kermaa, tai kasvisten keitinlientä

Täyte:
noin 50 g pakastettua hortaa tai 1,5 dl kuivattua (tai kun tuoretta on saatavilla noin 0,5-1 litraa vuohenputken versoja tai muita villejä kuten nokkosta, piharatamoa, horsmanlehtiä, hormaparsaa)
Sieniä esim. kanttarellejä, suppilovahveroita, tai voit tehdä pelkän hortapiirakan ilman sieniä tai korvata sienet muulla
2 kananmunaa
2,5 dl kermaa/ maitoa / kasvimaitoa
1 tl mustapippuria
1 rkl sitruunanmehua
1 tl sitruunan kuorta raastettuna
150-200 g juustoa raasteena tai pehmeää vuohenjuustoa tai fetaa
0,5 tl ruusu- tai merisuolaa
(1/2 ruukkua basilikaa silppuna tai minttua, myös kuivattu käy)
(ripaus muskottipähkinää)

Sekoita pohjan aineet keskenään. Voitele uunivuoka, jonka halkaisija on noin 27-30 cm tai samanvetoinen foliovuoka. Taputtele taikina vuokaan ja painele myös reunoille. Pistele haarukalla muutamia reikiä pohjaan. Esikypsennä pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 10 min. Tee sillä välin täyte. Silppua horta ja sekoita kaikki aineet sekaisin. Kaada esikypsennetyn pohjan päälle ja paista noin 30 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut väriä. Herkuttele tuoretomaattilohkojen kera.