Valikko Sulje

Kehotietoisuusharjoitus: Jalkapohjat

Jalkapohjan asento on pohja koko kehon asennolle ja ryhdille

Jalkapohjan ollessa tukea vasten (maa, seinä tms)  painon tulisi jakautua tasaisesti jalkapohjalle. Haasteena on nykyisin, että kävelemme paljon kovapohjaisilla kengillä, emme kiipeile, tartu varpailla kallioon, kävele kivien ja oksien yli. Jalkapohjiin ei tule luonnollista venytystä ja eikä vahvistusta, jolloin jalkapohja ja sääri jännittyy ja jäykistyy. Tällä on valtava vaikutus ryhtiin ja tämän yhteyden herättäminen on yksi tärkeimpiä asioita!

Jos jalkapohja ei asetu maahan tasapainoisesti, koko kehon asento kärsii. Epätasapaino aiheuttaa sen, että toiset lihakset tekevät liikaa töitä ja toiset laiskottelevat ja meille syntyy kestojännityksiä ja virheasentoja kehoon. On siis tärkeää juurruttaa jalkapohjat maahan tasapainoisesti ja linjata oikein luut suhteessa toisiinsa, jolloin voimantuotto jalkapohjista asti aina päälakeen jakautuu oikein. Tällöin on helppo toimia niin harjoituksessa kuin muussa arjen toimissa.

Jalkapohjassa oleva virheasento vaikuttaa aina päähän asti niin mielen tasolla kuin fyysisesti mm. niska-hartiaseudun jumeina jännityspäänsärkyinä, selän lihasjännityksenä ja kipuina. Myöskään syvät vatsalihakset ja lantionpohjan lihakset eivät voi toimia oikein, jos jalkapohjissa on virheasentoja.

Pallolla jalkapohjan faskian avaaminen 8 min

Tämä harjoitus löytyy kehotietoisen joogan verkkokurssilta ja on aivan ykkösharjoitus jalkapohjan virheasentojen tutkimiseen ja parantamiseen sekä kehon takalinjan avaamiseen! Pallohieronta vaikuttaa jaloista aina päähän saakka. Videon harjoitusta varten tarvitset pallon esim. golfpallo, superpallo, jääpallo, faskiapallo, avokadon kivi tms. Jalkapohjaa voit avata pallolla ennen joogaharjoituksia tai milloin vain. Muista kuitenkin aloittaa varovaisesti, jos et ole aiemmin venyttänyt jalkapohjaa. Paina palloa aina muutaman hengityksen ajan paikallaan ja käsittele koko jalkapohja kantapää mukaan lukien. Kokeile myös venytellä ja kipristellä varpaita painon ollessa pallon päällä. Saatko syvennettyä tuntumaa? Jos teet viikon ajan joka päivä jalkapohjan venytystä, huomaat jo ison eron ryhdissä. Jalkapohja on tärkein paikka avata ja venyttää, koska sen varaan rakentuu koko seisoma-asento. Kun jalkapohja on avoin ja tasapainossa olemme hyvin maadoittuneita eli ns. jalat maassa.

 • Ennen harjoitusta tarkkaile seisoma-asentoa, jalkojen asentoa ja varpaiden suuntaa. Miten jalkapohjat asettuvat mattoon, miltä polvissa, lonkassa, selässä ja niskassa tuntuu? Millainen on mieli?
 • Tunnustele yksi jalka kerrallaan, vertaile venytettyä ja venyttämätöntä jalkaa. Tunnustele myös, miten sääri on jalan päällä. Jopa lantiossa voi tuntua eroa. Kun painat jalkapohjia alustaan, tunnetko eron voimantuotossa (nostetta) venytetyn jalan pohjassa vrt. venyttämättömään? Tutki jalkapohjan pisteitä ja onko jokin piste heikommin maassa tai jokin piste todella aktiivinen?
 • Tee eteentaivutus ennen jalkapohjan käsittelyä ja jälkeen. Mitä tunnet?
 • Entä mitä mielessä tapahtui? Saatko tuntuman harjoituksen tehtyäsi, että jalkapohjien käsittely vaikuttaa aina päälaelle saakka?
 • Pyri tutkimaan pisteitä arjessa sekä haastamaan heikkoja kohti harjoitusta tehdessäsi.

Huomioi!

 • Kipua ei saa tulla, mutta saa tuntua ”makealle”.
 • Jalkapohjia voi rullailla kevyesti vaikka joka päivä, 2-5 min/jalka. Napakampi rullaus kannattaa tehdä vain 2–3 kertaa viikossa.
 • Jos jalkapohjat ovat kovin arat, aloita pehmeällä palolla sekä hiero ja venyttele jalkapohjaa.

Jalkapohjan avaamisen vaikutus:
Harjoitus rentouttaa jalkaterien lihaksia, edistää jalkaterien verenkiertoa ja parantaa niiden liikkuvuutta. Jalkapohjan käsittely voi auttaa myös jalkapohjien ongelmiin kuten vaivasenluu- ja kantakalvon (plantaarifaskiitti) tulehdusoireisiin sekä kipuihin. Jalkapohjan kaarien avaaminen ja vahvistaminen tuo helpotusta myös polvi-, lonkka-, ja alaselän ongelmiin, kun alaraajojen kannattelu paranee. Jalkapohjan pallorullauksesta on paljon apua koko kehon takaketjun kireyteen.

Vinkki: Jos käytät korkokantakenkiä, on hyvä pitää huolta, että paino laskeutuu isovarpaalle ja sen päkiälle kengän ollessa jalassa. Näin kenkä tukee paremmin jalan luonnollisia kaaria, vaikka jalkaterä ei pääsekään toimimaan normaalisti. Muista venyttää jalkapohja pallohieronnalla korkokantakengillä kävelyn jälkeen.

Miltä harjoitus tuntui? Huomasitko eroa ennen venytystä ja jälkeen asennossa, entä mielessä?

Voit vastata alla olevaan kommenttikenttään

2 Comments

 1. נערות ליווי

  I was extremely pleased to discover this page. I want to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you bookmarked to look at new information on your web site.

 2. Elmo Bergstresser

  Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless think about if you added some great pictures or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this website could undeniably be one of the most beneficial in its niche. Superb blog!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kommentit näkyvät kaikille mukana oleville kurssilaisille

Close Bitnami banner
Bitnami