fbpx
Valikko Sulje

Joulukuusi hyötykäyttöön

Joulukuusen harvennusoksia ja joulun jälkeen kuusta muutenkin kannattaa hyödyntää koko kehon hellimiseen. Myös männyssä on samoja vaikuttavia aineita, ja voitkin käyttää sitä samalla tavalla.

Virkistävä kaamosajan piriste!

Kuusen neulasissa on runsaasti C-vitamiinia, karotenoideja, kivennäisaineita (erityisesti magnesium, kalsium ja kalium) haihtuvaa öljyä ja hartseja. Kuusi avaa hengitysteitä, irrottaa limaa, desinfioi ja tukee keuhkojen sekä koko elimistön puhdistustoimintaa. Kuusessa on myös kipua lievittäviä ominaisuuksia. Kesällä kerättyä kuusen pihkaa kannattaa hyödyntää voiteen ainesosana haavoihin ja ihovaurioihin. Keväällä kerätyistä kerkistä saa oivaa yskänsiirappia ja kerkkiä kannattaa pakastaa talvelle säilöön hyödynnettäviksi.

Erityisesti eteeriset öljyt ovat antibakteerisia ja antiviraalisia sekä limaa irrottavia, joten kuusta kannattaakin hyödyntää lämpiminä juomina, virkistävinä jalka- ja kokovartalokylpyinä ja höyryhengittelyyn.

Kuusesta keittiöön!

Kuusen maku on ihanan kirpeä. Kuusenneulaset ja -kerkät sopivat sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Kerkkiä voi napostella sellaisenaan, käyttää salaattien ja ruokien maustamiseen ja smoothien joukkoon. Kuusen maku sopii erityisen hyvin marjojen kuten puolukan, punaisen viinimarjan ja mustikan sekaan, tumman suklaan, sienien, graavikalan, riistan, uunijuuresten, maustamattoman jogurtin ja jäätelön kanssa. Oma lempparini joulupöytään on puolukkakuusenkerkkäsurvos ja kuusella maustettu graavilohi. Kuusen oksat neulasineen sopivat havujuomaksi tai siman, kotikaljan ja oluen mausteeksi. Jouluglögiin saa ihanaa makua kuusenkerkistä tai -neulaisista.

Reseptivinkki joulukuusen hyödyntämiseen vastustuskykyä tukevaksi juomaksi

Kuusesta saa hyvää teetä ympärivuoden ja maistuu erityisen hyvältä luomu hunajan ja kardemumman kera.

Yhteen teekupilliseen tarvitset noin 2 ruokalusikallista silputtuja oksanpäitä ja 2-3 desiä vettä. Anna kuusen oksien kiehua n. 10 minuuttia kannen alla, jonka jälkeen anna hautua vielä kymmenisen minuuttia. Siivilöi ja lisää haluamasi mausteet ja nauti. Lämmittävä juoma lisää verenkiertoa talven kylmettämiin jäseniin 😊

Voit tehdä isommankin määrän havupuujuomaa kerralla, siivilöidä ja säilyttää jääkaapissa lasipullossa. Kylmäjuoma sopii myös sellaisenaan juotavaksi. Juoma säilyy hyvänä jääkaapissa muutamia päiviä. Itse tykkään maustaa kuusijuomaa hieman sitruunalla.

Rajoitukset:
Käytä vain puhtaassa ympäristössä kasvaneita kuusia, joko omalta maalta tai maanomistajan luvalla. Kuusi saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita henkilöille, joilla on astma. Myös hartsiallergikko saattaa saada oireita kuusen sisältämän hartsin vuoksi. Hartsit voivat lisätä munuaisten toimintaa, ja siksi niitä ei kannata käyttää raskaana ollessa tai jos sairastaa munuaistautia. Kasvilla ei ole tunnettuja lääkeyhteisvaikutuksia.