fbpx
Valikko Sulje

Kohti kehotietoista valmennusta

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostaminen on nyt ehkä tärkeämpää kuin koskaan! Loputtomasta kiireestä, ja jatkuvasta väsymyksestä on tullut uusi normaali. Kamppailemme monenlaisten stressiperäisten oireiden kanssa, joista on on tullut tavallinen normaali tapa elää. Yhteys omaan tunnemaailmaan voi olla heikentynyt tai katkennut kokonaan, jolloin on vaikeaa tunnistaa jopa kehon fysiologisia perustarpeita. Erilaiset addiktiot (ruoka, työ, liikkuminen, kiire, nautintoaineet, some) toimivat tunteiden säätelijänä. Yritämme mielen tasolla sekä ulkoisin keinoin ratkaista elämäntapojemme aiheuttamaa kehollista ja mielen kuormaa. Rakastamme sääntöjä, mittaamista ja numeroita, koska ne lisäävät hallinnan tunnetta. Sen vuoksi käsityksemme terveydestä kangistuu helposti kaavoihin: jos mittaan askeleeni, uneni ja syömiseni sekä vielä kolesterolin ja verenpaineen, pysyn terveenä. Liian usein jätämme oman kehon todelliset tarpeet ja toiveet huomioimatta. Tämän olen kokenut niin omassa elämässäni kuin seuratessani lukuisia asiakkaitani valmennuksissa lähes kymmenen vuoden ajan.

Muutos

Yleensä valmennukseeni tullaan tilanteessa, kun on ymmärretty, että nyt täytyy kuunnella kehoa, pysähtyä ja tehdä jotain. Usein terveyshaasteiden kanssa on kamppailtu jo vuosia. Voi olla jo diagnosoituja sairauksia jotka ovat kuormituksen kasvaessa ja stressin kroonistuessa päässeet kehittymään. Kuten minäkin, suurin osa asiakkaistani ovat hyvin herkkiä, ns. tunneihmisiä, ja yhteys tunteiden luonnolliseen säätelyyn voi olla kadoksissa. Usein jotkut tunteet (usein ne “positiivisemmat”) ovat sallitumpia ja joidenkin tunteiden, kuten vaikka vihan tai surun, tuntemista vältellään ihan loputtomiin. Herkästi tällöin annetaan enemmän toisten tarpeille kuin itselle.

Itselleni merkittävin kohta havahtua muutokseen tuli vastaan kolmekymppisenä, jolloin väitöskirja oli puurrettu, olin ohittanut tekemisellä surutyön isäni kuoleman osalta ja tasapainoilin pienten lasten äitinä. Tunnemassa paisui sisälläni, kun koin riittämättömyyttä ja ahdistusta. Tunteiden tukahduttaminen ja arvoristiriidat näkyivät kehollisina oireina ja kärsin vatsaoireista, uniongelmista, kehon virheasennoista ja selkäkivuista. Vanhat oirehoitomukaiset keinot ja pakeneminen eivät enää toimineet, vaan oli etsittävä pysähtymisen ja itseenkääntymisen keinoja. Kasvu ihmisenä oli välttämätöntä ja tarvitsin uusia työkaluja. Olin akateemikkona hyvin päässä-olija, ajattelija ja tietotyöläinen. Elin eniten kehoni ulkopuolella. Kilttinä, herkkänä ja tunnollisena ihmisenä uuvutin itseäni ulkopuolisilla vaatimuksilla. Tunsin velvollisuudekseni suoriutua kaikesta mahdollisimman hyvin, joka oli 110 %. Olin hyvätapainen, avulias ja tunnollinen eli ihminen, joka liian herkästi asettaa toisten tunteet ja toiveet omiensa edelle. Kovin piiskuri oli silti oma mieli vaatimuksineen. Kiireeseen ja tekemiseen oli aina helppo paeta omaa itseään.

Ilman ”heräämistä keholliseen hyvinvointiin”, olisin ajanut pää edellä seinään, jonka palasia olisi kerätty pitkään. Merkittävin muutos alkoi kehotietoisen joogan myötä – sain keinoja vapautua kehon kireyksistä ja kivuista, havahduin katsomaan itseäni myötätuntoisemmin, aloin ymmärtämään kehon tarpeita, asettamaan rajoja ja tunnistamaan itselle merkityksellisiä elämisen ja olemisen muotoja. Edelleen olen hyvätapainen ja avulias, mutta en enää uhraa omaa hyvinvointiani, vaan valitsen aina ensin itseni. Hoppukin on nykyään hanurista. Haluan oman taustani, kokemukseni ja oppieni myötä tuottaa työni kautta ihmisille oivallusta, ymmärrystä ja arvoa heistä itsestään. Olet arvokas omana itsenäsi.

Ohjausta ja kanssakulkemista arjen hyvinvoinnin tueksi

Kehon, mielen, tunteiden (=kehotietoisuus) sekä luontoelementtien yhdistäminen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ankkuriksi on rakentunut sydämen asiaksi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Olen rakentanut palasia oman elämänkouluni ja kokemuksieni kautta, kouluttautunut ja etsinyt tietoa ja työkaluja, miten kehotietoisuus voi tukea itsetuntemusta ja avata yhteyttä sisäiseen viisauteen. Tavoitteena työssäni on, että voisimme jokainen elää aistivaa, kehollista ja merkityksellistä elämää, pitäen hyvää huolta itsestämme, toisistamme ja luonnostamme. Aito yhteys niin itseen kuin toisiin ihmisiin avautuu, kun ihminen on läsnä tässä ja nyt omassa kehossaan. Mutta miten se tehdään?

Jos haluat pysyvämpää muutosta (oli sitten kyse syömisen tai väsymisen haasteista tai vaikka liikkumattomuudesta) ajattelu, analysointi ja puhuminen ei riitä. Yritämme usein korjata oireita tiedon avulla ja mielen tasolla useinkaan pureutumatta varsinaiseen syyhyn: miksi laiminlyöt omia tarpeitasi tai ohitat kehosi viestit. Muutokseen tarvitaan aina kokemus merkityksellisyydestä, joka on ennen kaikkea kehollista kokemusta ja yhteyttä omiin tunteisiin. Jokainen ajatus ja tunne kumpuaa kehosta, joka ilmenee tuntemuksena, riippuvuutena, jännityksenä, jopa kipuna. Kun taustalla olevat tunteet tulevat tietoisiksi, vapaudumme kehollisista kireyksistä sekä myös mieleen tulee enemmän tilaa ja rentoutta. Herkistymme todellisille kehon tarpeille.

Hyvinvoivana keho voi hyvin. Se ei kulje mielitekojen mukaan vaan sillä on luonnollinen yhteys tuntesiin ja perustarpeisiin. Se tietää milloin on nälkä tai jano, milloin olisi hyvä levätä ja nukkua, milloin tarvitaan liikettä ja toimintaa, milloin läheisyyttä ja hyväksyntää. Ruoansulatus ja suolisto toimii. Liikunta ja uni virkistää ja keho palautuu. Keho kykenee korjaamaan itseään ja suojelemaan itseään ulkoisilta rasitteilta. Kehossa ei ole kroonisia kipuja ja jännityksiä. Hyvinvoivassa kehossa myös mielen tarinoita on helpompi havainnoida kuitenkaan samaistumatta niihin. Mielen perustila on tyytyväisyys, rauha, onnellisuus.

Viimeisinä vuosina olen ohjannut asiakkailleni perinteisten keskustelujen lisäksi myös kehotietoista liikettä, jokaiselle saatavilla olevia itsehoidollisia keinoja niin kehon, ravinnon kuin luonnonkin kautta, tietoisuustaitoja, turvallista ja sallivaa tunteiden kohtaamista sekä itsetuntemusta vahvistavaa työskentelyä. Tämän lisäksi olen ohjannut satojen asiakkaiden hyvinvointia kokonaisvaltaisen ravitsemuksen parissa niin ennaltaehkäisevästi terveyttä tukien kuin jo kroonisten haasteiden helpottamiseksi. Kehotietoisuus on tässäkin oleellista. Myötätuntoisempi suhde ruokaan ja kehon muihin perustarpeisiin, kuten lepoon ja uneen, syntyy kun ymmärtää ja saa yhteyden taustalla oleviin tunteisiin. Niin ruoka, lepo, uni kuin rakastava suhde itseen ja toisiin ovat kehon ravintoa. Ymmärryksen ja kehollisen kokemuksen myötä on helpompi viedä muutos pysyvämmin ja itselle sopivalla tavalla arkeen. Monet asiakkaistani ovat kokeneet hyötyvänsä työskentelystä kanssani myös mielen terapian ohella.

Olen pohtinut muutosta ravitsemusohjauksiin jo pitkään. Olen jo tähänkin saakka kohdannut asiakkaan kokonaisvaltaisesti ja ravitsemusohjaus ei ole kuvannut lainkaan tapaamisten sisältöä. On kyse kehon kokonaisvaltaisesta toiminnallisuudesta, tunteiden ja tarpeiden ymmärtämisestä. On tärkeää oppia ymmärtämään mitä kehossa tapahtuu. Silloin on helpompaa tehdä niitä asioita, jotka auttavat kehoa korjaamaan itseään. Jatkossa tarjoan kokonaisvaltaista kehotietoista valmennusta, joka rakentuu kaiken osaamiseni ympärille. En edelleenkään anna vastauksia, miten sinun pitää syödä, juoda, liikkua tai levätä, vaan ohjausta ja työkaluja sekä tukea oman kehosi viestien äärelle. Tarkoituksenani on inspiroida sinua pitämään kehostasi ja itsestäsi parempaa huolta ilman pakottamista, käytännönläheisesti ja arkeesi soveltuen. Tämä rakentuu pikkuhiljaa keho-mieli yhteyden vahvistumisen ja kehon toiminnan ymmärryksen lisääntymisen myötä. Oman yhteyden vahvistaminen on avain myös kuormituksen ja stressin säätelyyn.

Kiitän kaikkia kohtaamisiani ja asiakkaitani, jotka ovat kertoneet elämästään, jakaneet kanssani haasteitaan ja omaa kokemustaan. Myös he ovat syventäneet viisauttani ja ymmärrystäni keho-mielen toiminnan suhteen.

Lue lisää valmennuksen tarkemmasta sisällöstä tästä.

Työkalut:

Arjen jooga, kehotietoisuus, tunne- ja tietoisuustaidot, toiminnallinen ravitsemus ja kehollisuus, kokonaisvaltainen hyvinvointi, tutkimuksellisuus, luontoyhteys, tarkoituksenmukainen lääkehoito